Pups en kittens kunnen na het spenen meteen overschakelen. Laat de diepvriesvoeding rustig ontdooien in de frigo en laat deze opwarmen op kamertemperatuur alvorens deze aan te bieden. Voor een betere vertering kan je de inhoud van de worst (het vlees zonder verpakking) 5 minuten koken in water en wanneer dit is afgekoeld presenteren aan je viervoeter. Wil je toch graag nog brokken geven, kies dan voor een goede kwaliteit (koudgeperst). Hier geef je brokken best de ene maaltijd en de andere maaltijd alleen vlees. Omdat deze brokken een andere vertering nodig hebben is het vaak te zwaar voor hun spijsverteringsstelsel om deze samen te geven.
Bij de volwassen hond en kat kan het overschakelen soms wat moeizamer zijn. Zij zijn immers al hun hele leven gewoon om brokken te eten en hun darmstelsel is hier ook aan gewend. Voor hun is het makkelijker om gaandeweg over te schakelen. Dit betekend dat een maaltijd vervangen wordt door het verse vlees. De algemene regel schrijft dat het tot een maand kan duren alvorens het dier gewend is aan deze manier van verteren. Voor hun is het dan ook van belang om het vlees even te koken of te blancheren (zonder verpakking) alvorens dit aan hun te geven. Laat het vlees afkoelen voor u het aan hen geeft!
Bij oudere honden en katten (8 jaar en ouder) kan het vaak moeizaam zijn om hun over te schakelen. Ook voor hun is het belangrijk dat de aanpassing langzaamaan gebeurd en het vlees eerst gekookt of geblancheerd wordt (zonder verpakking).
Deze scenario’s zijn natuurlijk van toepassing op een gezonde hond. Heeft je hond toch klachten zoals een gevoelig maag- en darmstelsel of ziekten zoals diabetis, verminderde nierwerking, allergenen, enz. Vraag dan zeker raad aan onze dierenarts alvorens te starten met de rauwe voeding. Zij kan je hierin begeleiden om de overschakeling zo vlot mogelijk te laten verlopen maar ook om ervoor te zorgen dat zijn voeding wordt afgesteld met het type vlees dat je viervoeter krijgt en welke gezondheidsklachten hij/zij vertoond.
TIPS EN TRUCS VOOR DE ACCEPTATIE VAN RAUWE VOEDING
- Door kokend water over de rauwe voeding te gieten, haalt men het ergste rauwe er van af en de geur komt goed vrij. Dit kan men doen als het dier het voer niet accepteert (meestal bij katten het geval) of als men snel van de brok over wil gaan op rauwe voeding (meestal bij honden).
- Het rauwe voer mengen met het voer wat al gegeven wordt. Eerst heel weinig er door heen roeren en iedere dag wat meer rauw en minder oude voer totdat het dier volledig rauw eet.
- Voor de hond: als een hond CarniVoer minder lekker vind roer er dan een paar eetlepels pens doorheen. Bouw dit af en de hond is gewend om voer met minder pens te eten. Laat uiteindelijk pens weg. Pens verhoogt de kans op voedselintoleranties.
- Als de kat is gewend om alleen brok te eten dan moet er nog een tussenstap gemaakt worden om de kat aan een andere substantie in de bek te laten wennen. Er zit weinig anders op dan blikvoer of pouch verpakking door de brok te mengen en dan langzaam de brok te verminderen net zo lang totdat de kat het zachte voer eet. Daarna begint men een beetje rauw door het zachte voer te mengen en herhaalt men het afbouwen zachte voeding en opbouwen rauwe voeding net zolang totdat de kat over is op rauwe voeding.
Neem de tijd! Het kan wel drie maanden duren……………… - Wat ook vaak heel goed werkt is onontgeurde biologische kokosolie. Een theelepel per 5-10 kilo lichaamsgewicht door de rauwe voeding mengen. Geklaarde roomboter (Ghee) kan ook. katten zijn hier dol op. Zodra ze de CarniVoer gaan eten kan deze hoeveelheid twee maal ind e week gegeven worden. Onontgeurde kokosolie is daarnaast erg goed voor de werking van de hersenen van je kat (en hond en jezelf)
- Er is nog een mooie, misschien wat vreemde tip die niet voor iedereen geschikt is, die de dierenarts geeft in zijn praktijk. Koop krekels en laat er één los. Grote kans dat je kat erop gaat jagen en als dit gecombineerd wordt met het aanbieden van CarniVoer op kamer temeparatuur is de kans vele malen groter dat de rauwe voeding gegeten gaat worden door je kat. “When two neurons fire together, they wire together.”
Richtlijnen bij het geven van Carnivoer:
Graag geven wij je enkele richtlijnen over hoe je het beste met de rauwe voeding om kunt gaan. Rauwe voeding is “levende voeding” en daardoor snel aan bederf onderhevig.
- Gebruik aparte bakken, snijplanken, messen en lepels, afwas attributen en voerbakken. Was alles direct na gebruik af.
- Als een voerbak van je hond of kat leeg is, reinig deze dan direct in de vaatwasser of wasbak met een goed reinigingsmiddel (liefst chemical free).
- Snij het bevroren vlees overlangs open en deponeer het bevroren vlees in een aparte afgesloten bak. Het plastic apart afvoeren.
- Ontdooi CarniVoer voeding in de koelkast. Dit is de meest hygiënische methode.
- De rauwe voeding gescheiden houden van humaan voedsel.
- Eens ontdooit kan CarniVoer niet langer dan drie dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaard worden. Het is immers “levende” voeding.
- Reinig de bewaarbak als CarniVoer op is direct.
- Was voor en na het voeren van je dier je handen.
- Reinig eventuele verontreinigingen met een keukenrol en een goed reinigingsmiddel. Gebruik geen vaatdoekjes.
- Houdt CarniVoer buiten het bereik van kinderen.
Valt u iets op? Ja inderdaad, deze maatregelen lijken sterk op de adviezen voor onze eigen voeding. Vlees en groenten snijden we niet op dezelfde plank. De snijplank voor kip houden we graag speciaal voor kip en we reinigen alles direct na gebruik. Wij adviseren dit niet omdat CarniVoer een besmettingsgevaar oplevert, maar om je duidelijkheid te verschaffen hoe je het beste met rauwe voeding om kan gaan. Dit geldt natuurlijk ook gewoon voor je eigen etenswaren.